• Οικοσελίδα
  • Προγράμματα
  • Ετήσιος θεσμός "Κυπρίων Συναυλία"

Ετήσιος θεσμός "Κυπρίων Συναυλία"

Η θεσμοθετημένη πλέον ετήσια εκδήλωση με τίτλο «Κυπρίων Συναυλία» διοργανώνεται από το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης (Zypriotisches Kulturzentrum Wien) σε συνεργασία με το Υ.Π.Π.Α.Ν. και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ) με τη συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων Κύπρου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύπριου βαρύτονου και προέδρου του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης κ. Κύρου Πατσαλίδη.

Η συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (Σ.Ο.Ν.Κ.) στην «Κυπρίων Συναυλία», από το 2016 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, αφού οι μαθητές των δύο Προγραμμάτων του Υ.Π.Π.Α.Ν. κέρδισαν το απαιτητικό βιεννέζικο κοινό, προάγοντας την κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία και ταυτότητα. Με την καθιέρωση της συμμετοχής τους σε μια τέτοιου βεληνεκούς εκδήλωση, οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων και οι νέοι της Σ.Ο.Ν.Κ. αποκτούν σημαντικές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες, προάγουν την αριστεία και τους δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας και τριβής με σολίστες διεθνούς ακτινοβολίας, σε πραγματικά και απαιτητικά πλαίσια επαγγελματικών συνθηκών.

Η συναυλία, η οποία τελεί κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποιείται στην έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βιέννης (Wiener Musikverein) στη Βιέννη, Αυστρία.Το Υ.Π.Π.Α.Ν. αναγνωρίζει τη σημασία και την προσφορά του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης και υποστηρίζει το έργο και τις δράσεις του, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του για τον Πολιτισμό. Παράλληλα, η δραστηριότητα του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου στη Βιέννη αποτελεί αξιόλογο παράδειγμα καλής πρακτικής προώθησης της πολιτιστικής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την ίδρυσή του το 2004 το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης διοργανώνει εκδηλώσεις με σπουδαίο μορφωτικό χαρακτήρα, όπως μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις. Παράλληλα, σε αυτό φιλοξενούνται σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι της Κύπρου, οι οποίοι αναδεικνύουν την ιστορία, την παράδοση και την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.

Η «Κυπρίων Συναυλία», η οποία από το 2010 αποτελεί καθιερωμένο θεσμό, καθώς και ένα σημαντικό μουσικό δρώμενο της πολιτιστικής ζωής της Βιέννης. Η συναυλία πραγματοποιείται στο παγκόσμια αναγνωρισμένο Μέγαρο Φίλων Μουσικής της Βιέννης «Musikverein» με την καλλιτεχνική σύμπραξη καταξιωμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών, καθώς και νεαρών ταλαντούχων μουσικών από την Κύπρο, Ελλάδα και Αυστρία.

Από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

«Κυπρίων Συναυλία» 2019

Στη συναυλία που διοργανώθηκε το 2019 συμμετείχαν, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ Γιώργου Κουντούρη, οι καταξιωμένοι σολίστ Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο κολορατούρα), Κατερίνα Κουρή (σοπράνο κολορατούρα), Γιούλη Καραγκούνη (δραματική σοπράνο), Έλσα Γιαννουλίδου (μετζοσοπράνο) και Χριστίνα Βασίλη (σόλο βιολοντσέλο), η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, καθώς και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λάρνακας σε διδασκαλία Ιάκου Δημητρίου.
Η συναυλία, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Kώστα Χαμπιαούρη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 23.11.2019 στην έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βιέννης (Wiener Musikverein) στη Βιέννη, Αυστρία.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόσης Τσιόλας, εκφώνησε χαιρετισμό εξ ονόματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τη συναυλία ετίμησαν με την παρουσία τους, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη κα Έλενα Ράφτη, η Πρέσβης της Ελλάδος, κα Αικατερίνη Κόικα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεις και διπλωμάτες άλλων κρατών, Διευθυντές Εθνικών Πολιτιστικών Ιδρυμάτων καθώς και ο Μητροπολίτης Κηρυνείας Χρυσόστομος.

«Κυπρίων Συναυλία» 2018

Στη συναυλία που διοργανώθηκε το 2018 συμμετείχαν, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ Γιώργου Κουντούρη, οι καταξιωμένοι σολίστ, Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Ζωή Νικολαΐδου (σοπράνο), Κατερίνα Κουρή (σοπράνο κολορατούρα), Γιούλη Καραγκούνη (δραματική σοπράνο), Έλσα Γιαννουλίδου (μετζοσοπράνο) και Μαρία Πρεμ (σόλο βιολί), η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, καθώς και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού σε διδασκαλία Σόλωνα Κλαδά.

Η συναυλία, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Kώστα Χαμπιαούρη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 25.11.2018 στην έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βιέννης (Wiener Musikverein) στη Βιέννη, Αυστρία.«Κυπρίων Συναυλία» 2017

Το Σάββατο 25.11.2017 έλαβε χώρα, στην έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βιέννης (Wiener Musikverein), η καθιερωμένη πλέον Κυπρίων Συναυλία, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση το Kυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης. Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κώστα Καδή. Στη συναυλία συμμετείχαν οι καταξιωμένοι Κύπριοι και Έλληνες καλλιτέχνες Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Ζωή Νικολαΐδου (σοπράνο), Κατερίνα Κουρή (σοπράνο κολορατούρα), Γιούλη Καραγκούνη (δραματική σοπράνο), Ειρήνη Καραγιάννη (μετζοσοπράνο), η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου καθώς και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας σε διδασκαλία Λοΐζου Σ. Λοΐζου. Τη συναυλία ετίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρέσβεις και διπλωμάτες ξένων χωρών, ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, o Mητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και o Mητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος και άλλοι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας.«Κυπρίων Συναυλία» 2016

Την Παρασκευή 25.11.2016 διοργανώθηκε από το Kυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης, η ετήσια Κυπρίων Συναυλία, στην έδρα του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Βιέννης (Wiener Musikverein). Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κώστα Καδή. Στη συναυλία συμμετείχαν οι καταξιωμένοι Κύπριοι και Έλληνες καλλιτέχνες Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος), Μπάμπης Βελισσάριος (τενόρος), Ζωή Νικολαΐδου (σοπράνο), Κατερίνα Κουρή (σοπράνο κολορατούρα), Γιούλη Καραγκούνη (δραματική σοπράνο), Έλσα Γιαννουλίδου (μετζοσοπράνο), η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου καθώς και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας σε διδασκαλία Λοΐζου Σ. Λοΐζου.
Φωτογραφικό Υλικό