Μουσική την εποχή της Πανδημίας

Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης στην οποία βρέθηκε το παγκόσμιο, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική η ανταπόκριση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των ίδιων των μαθητών/τριών, οι οποίοι βρήκαν πολύ σύντομα δημιουργικούς τρόπους για να προσαρμοστούν, να παραμείνουν ενεργοί και να ενθαρρύνουν την πολιτιστική έκφραση και την επικοινωνία με την κοινότητα.

Παράλληλα μαθητές και μαθήτριες συνέχισαν να συμμετέχουν σε μουσικούς διαγωνισμούς, βραβευμένες εργασίες που μπορείτε να δείτε στη σελίδα Βραβεία - Διαγωνισμοί  http://mousm.schools.ac.cy/index.php/el/draseis-scholeia/vraveia-diagonismoi.

Ακολουθούν ενδεικτικές δράσεις που αναπτύχθηκαν:

Σχολική Χρονιά 2020-21

Λύκειο Κοκκινοχωρίων – Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου

«Μια καρδιά»
Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αναφοράς στην Αμμόχωστο για την ακούραστη προσπάθειά τους στην φροντίδα των ασθενών με covid19.
Στίχοι: Γιώργος Σερδάρης, Μουσική: Σπύρος Σπύρου
Διδασκαλία χορωδίας: Χρυσάνθη Λοΐζου, Μαέστρος χορωδίας Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου
Έλενα Παπαευριπίδου και Κατερίνα Τουμαζή Μήτσα, Καθηγήτριες μουσικής Λυκείου Κοκκινοχωρίων
Καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής:Σπύρος Σπύρου, Διευθύνων Μουσικού Λυκείου Αμμοχώστου

Λύκειο Αραδίππου

«Το γράμμα»
Από βιντεογράφηση που έγινε ειδικά για την εκδήλωση 1ης Οκτωβρίου παρά τις δυσκολίες λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid19.
Στίχοι: Λ. Μαλένης, Μουσική: Γ. Καλλής

Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου

Παραγωγή cd με Χριστουγεννιάτικά τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τη Χορωδία και Ορχήστρα του Σχολείου ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγή: Πέτρος Σολωμού, Καθηγητής Μουσικής
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του σχολείου εδώ.

Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Παραλιμνίου ετοίμασαν ένα βίντεο αφιέρωμα για την πόλη της Αμμοχώστου.
Στο βίντεο που ετοίμασαν, φαίνονται οι ίδιοι να τραγουδούν την “Αμμόχωστο” του Στέλιου Χιώτη, αγναντεύοντας την ερημωμένη Πόλη και τραγουδώντας με νοσταλγία και πόνο για την αδικία τόσων χρόνων, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα της ελπίδας και του αγώνα.

Διδασκαλία – καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαίρη Στυλιανού (καθηγήτρια Μουσικής)

Γυμνάσιο Ακροπόλεως – Μουσικό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Ηχογράφηση τραγουδιών εορτασμού 28ης Οκτωβρίου
Μαθητές μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ακροπόλεως προετοίμασαν κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά με ενθουσιασμό χορωδιακό πρόγραμμα για την εκδήλωση της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η ματαίωση των εκδηλώσεων ήταν για όλους απογοητευτική. Για να μην χαθεί η προσπάθεια και το όμορφο αποτέλεσμα αποφασίστηκε να ηχογραφηθούν τα τραγούδια, βάσει των πρωτοκόλλων.

Τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν είναι:
  • Γυναίκες Ηπειρώτισσες (μουσική: Γ. Κατσαρός, στίχοι: Πυθαγόρας)
  • Της δικαιοσύνης ήλιε (μουσική: Μ. Θεοδωράκης, στίχοι: O. Ελύτης)

Ηχοληψία: Σοφοκλής Σοφοκλέους, Διδασκαλία – καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Λουκαΐδου, Νάγια Κωνσταντινίδου (καθηγήτριες Μουσικής)Μουσική Ευχή CYTA

Η ηλεκτρονική κάρτα ευχών της CYTA για το 2021 δημιουργήθηκε σε συνεργασία με 21 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Τα παιδιά συνέβαλαν στη δημιουργία των στίχων σε συνεργασία με τον Στιχουργό Σταύρο Σταύρου και ηχογράφησαν το τραγούδι με την βοήθεια εκπαιδευτικών Μουσικής.

Σχολική Χρονιά 2019-20

Γυμνάσιο Κιτίου

Η Χιώτισσα | Ποίηση: Βασίλης Μιχαηλίδης | Μελοποίηση: Λάρκος Λάρκου | Ερμηνεύουν καθηγητές & μαθητές του Γυμνασίου Κιτίου

“Η Χιώτισσα” σε ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη θα ανέβαινε ως μουσικό δρώμενο κατά τον ενδοσχολικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2020 και ήταν έτοιμο προς παρουσίαση, λίγο πριν την πανδημία! Έτσι από τα σπίτια τους στην απομόνωση, oι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους και το μοντάζ της εικόνας έγινε στο στούντιο από τον Λάρκο Λάρκου, καθηγητή Μουσικής στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη μελοποίηση του έργου, την ενορχήστρωση και τη μίξη του ήχου.

Συμμετέχουν οι καθηγητές: Μαρία Αντωνιάδου (ρκα και τραγούδι), Ρωξάνη Αντωνιάδου (τραγούδι), Μαρία Χριστοδούλου (τραγούδι), Μαριάννα Μουμτζή (κανονάκι), Λάρκος Λάρκου (λαούτο) και οι μαθητές: Ανδρέας Πάμπου (ποιητής), Σαββίνα Ττοφαρή (Χιώτισσα), Φωτεινή Πέτρου (τραγούδι), Ελευθερία Αναστασίου (τραγούδι), Χριστοθέα Χριστοφόρου (τραγούδι), Χρίστος Σταύρου (μπεντίρ), Ευγένης Μανουήλ Κιτής (πλήκτρα).

Παγκύπρια Χορωδία Κοριτσιών Μουσικών Σχολείων Vox Venus

“Ich Liebe Dich” του Ludwig van Beethoven σε στίχους Karl Friedrich Wilhelm Herrosee | Προσαρμογή για χορωδία ομοίων φωνών: Ανδρέας Δημητρίου

H Παγκύπρια Χορωδία Κοριτσιών Μουσικών Σχολείων Vox Venus με πρωτοβουλία της μαέστρου της Ελένης Κυπριανού παρουσίασε διαδικτυακά το έργο “Ich Liebe Dich” του Ludwig van Beethoven, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί σε συναυλία που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στις 10.4.2020 και η οποία ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Καλλιτεχνική διεύθυνση – διδασκαλία – πιανιστική συνοδεία: Ελένη Κυπριανού, Επεξεργασία και μίξη ήχου – δημιουργία βίντεο – γραφικά: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Μουσικό Σχολείο Πάφου

“Zombie” του συγκροτήματος The Cranberries | Στίχοι – Μουσική: Dolores Mary O'Riordan

Μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Πάφου ετοίμασαν διασκευή του τραγουδιού “Zombie’” του συγκροτήματος The Cranberries, στα πλαίσια του μαθήματος του Συνόλου Αυτοσχεδιασμού, κατά την διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού τον Απρίλιο του 2020.

Υπεύθυνος για τη διδασκαλία, μίξη ήχου και δημιουργία βίντεο ο Πέτρος Κίζας. Συμμετέχουν: Θέμης Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Παπαμιλτιάδης (ηλεκτρικό μπάσο), Χριστόδουλος Κωνσταντίνου (κιθάρα), Λούκας Κολοβός (βιολί), Μαρία Σαββίδου (τραγούδι), Αναστασία Παυλή και Παύλος Έλληνας (πιάνο), Μενέλαος Στόκκος (ντραμς), Σάββας Κοντινός (ακορντεόν).

Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου

“Έλα στ’ όνειρό μου” | Στίχοι – Μουσική: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Διασκευή του τραγουδιού των Αδελφών Κατσιμίχα “Έλα στ’ όνειρό μου”, ως κοινωνική παρέμβαση κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των καθηγητών Μίλτου Γεωργίου, μαέστρου χορωδίας, που ανέλαβε την ενορχήστρωση και διδασκαλία και Σταύρου Μακρή, καθηγητή μουσικής τεχνολογίας, που ανέλαβε την επεξεργασία ήχου.

Συμμετέχουν οι μαθητές: Βασιλεία Θεοδούλου, Ευδοκία Πέτρου, Ειρήνη Ιακώβου: Τραγούδι, Παναγιώτης Παρασκευά: Κιθάρα, Τσιάρλυ Γεωργίου: Ηλ. Μπάσο, Μέλιος Θεοδώρου: Ντραμς, Μάριος Τσούκκας, Βασιλεία Θεοδούλου: Φλάουτο, Αναστάσιος Αγγλογάλλου, Αρτέμης Πέτρου: Βιολί, Μαριάνα Σμάγα: Μαντολίνο, Μαρία Παναγή: Ακκορντεόν.

Γυμνάσιο Έγκωμης

Το Γυμνάσιο ΄Εγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μουσικής Χριστίνας Γεωργούδη προκήρυξε Διαγωνισμό Project (βίντεο) – με θέμα “Έχω Φωνή! Δίνω τα Δικά μου Μηνύματα!!!!”. Τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο, μέσα από το οποίο θα εκφράζονταν δημιουργικά και καλλιτεχνικά, δίνοντας το στίγμα τους και βγάζοντας προς τα έξω τα δικά τους μηνύματα και συναισθήματα.

Στην κατηγορία Βίντεο – Ερμηνεία διακρίθηκαν η εργασία «Πεφταστέρι» του μαθητή Αντρέα Σάντη (σόλο τραγούδι) σε στίχους μουσική Άννης Τριλλίδου Σάντη και η εργασία «I Am Off The Deep! I Am Smiling!» της μαθήτριας Σοφίας Πάλμα. Στην κατηγορία Βίντεο – Μουσική Επένδυση με μουσική διακρίθηκε η εργασία «Life Is Like A Movie» της μαθήτριας Μαρίας Μαλβίνας Λιάτσου και στην κατηγορία Βίντεο – Power Πoint διακρίθηκε η εργασία «Κορωνοϊός: Για όλους αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή τους ευχαριστούμε!» της μαθήτριας Άντρεας Μαρίας Κυριάκου.