Χορωδιακή Παρέλαση - Schoolfest 2020

Στο πλαίσιο των νέων οδηγιών που εξέδωσε το Υ.Π.Π.Α.Ν. και το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό στη χώρα μας και διεθνώς, σας ενημερώνουμε ότι οι εν λόγω δράσεις αναβάλλονται μέχρι νεώτερης ενημέρωσης.

Όπως όλοι, θεωρούμε καθήκον μας να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία. Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία και στήριξη!

Εκ της οργανωτικής Επιτροπής

1. Μεγάλη Χορωδιακή Παρέλαση, 4η Απριλίου 2020

Το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μεγάλη χορωδιακή παρέλαση το Σάββατο, 4 Απριλίου 2020. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της διαχρονικής αξίας της μουσικής και ιδιαίτερα του τραγουδιού στη ζωή του ανθρώπου, μέσα από την ευεργετική του δράση και ως μέσου συλλογικής πολιτιστικής έκφρασης.

Στην εκδήλωση προσκαλούνται χορωδιακά και φωνητικά σύνολα με μαθητές/τριες από Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και μαθητές/τριες Ωδείων, φοιτητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί και τραγουδιστές, που θα κινηθούν από την Πλατεία Ελευθερίας προς τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, καταλήγοντας στην Πλατεία Ελευθερίας για μεγάλη χορωδιακή συνάντηση. Το ρεπερτόριο μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, μουσικές του κόσμου, έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων συνθετών, βυζαντινούς ύμνους, έργα κλασικού ρεπερτορίου κ.λπ. Κάθε σύνολο θα πρέπει να ετοιμάσει δύο έως τρία τραγούδια δικής του επιλογής, με συνοδεία μουσικών οργάνων ή a capella, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όσα σύνολα/χορωδίες επιθυμούν να λάβουν μέρος στη μεγάλη αυτή διοργάνωση θα πρέπει να αποστείλουν δήλωση συμμετοχής (βλ. παράρτημα 2), το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020, με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο φαξ: 22800862, υπόψη ΕΜΕ Μουσικής. Τα ενδιαφερόμενα σύνολα/χορωδίες θα ενημερωθούν μέχρι τις 6 Μαρτίου 2020 για την έγκριση της συμμετοχής τους, τον ακριβή χώρο και τον χρόνο της παρουσίασης.

Οι υπεύθυνοι των μουσικών συνόλων θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων, ή των γονέων/κηδεμόνων ανήλικων συμμετεχόντων για χρήση του φωτογραφικού και βιντεογραφημένου υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για προβολή της δράσης.

2. Schoolfest 2020

 Μετά το περσινό επιτυχημένο ξεκίνημα, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά το Παγκύπριο Φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολικών συγκροτημάτων. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στις 4 Απριλίου 2020, μετά το πέρας της Χορωδιακής Παρέλασης και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Όσα μαθητικά συγκροτήματα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να αποστείλουν δήλωση συμμετοχής (βλ. παράρτημα 3), το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020, με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο φαξ: 22800862, υπόψη ΕΜΕ Μουσικής.

Τα ενδιαφερόμενα συγκροτήματα θα ενημερωθούν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2020 για την έγκριση της συμμετοχής τους, τον ακριβή χώρο και τον χρόνο της παρουσίασης.

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των συμμετεχόντων για χρήση του φωτογραφικού και βιντεογραφημένου υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για προβολή της δράσης.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τις περσινές δράσεις στον πιο κάτω σύνδεσμο:

http://mousm.schools.ac.cy/index.php/el/stochos-2016-20-tragoudi/17-mera-tragoudiou/160-2019-mera-tragoudiou-lefkosia

Χρήσιμο Υλικό

ΘέμαΑρχείο
Εγκύκλιος και δήλωση συμμετοχής για σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

 

Μέρα Τραγουδιού 2017-2018

tab 2017 18 mera tragoudiou Μέρα Τραγουδιού στα σχολεία, 27 Απριλίου 2018
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη σημασία και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τραγουδιού έχει καθιερώσει από τη σχολική χρονιά 2016-2017 τη «Μέρα Τραγουδιού». Στόχος είναι η διοργάνωση δράσεων με επίκεντρο το τραγούδι από τα σχολεία σε συνεργασία με Συνδέσμους Γονέων, τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς. Οι δράσεις έχουν παιδαγωγικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, εφόσον οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το τραγούδι αλλά, επίσης, να ερμηνεύσουν και να απολαύσουν ποικίλα είδη τραγουδιών.

Τόσο κατά την επίσημη «Μέρα Τραγουδιού» την Παρασκευή στις 27 Απριλίου 2017 όσο και στις εβδομάδες γύρω από αυτή ενθαρρύνεται η διοργάνωση δράσεων στα σχολεία όπως συναυλίες ή φεστιβάλ με συμμετοχή φωνητικών συνόλων, διαγωνισμοί σύνθεσης τραγουδιού, εργαστήρια ανάπτυξης φωνητικών δεξιοτήτων, φωνητικής υγείας και φροντίδας της φωνής, προβολές ταινιών με σχετικό θέμα κ.ά.

Επιμορφωτική Δράση 2018: Aνάπτυξη νεανικής φωνής και χορωδιακού ήχου (8-10 Μαρτίου 2018)

Διεξαγωγή Επιμορφωτικής Δράσης με θέμα την ανάπτυξη της νεανικής φωνής και του χορωδιακού ήχου 8-10 Μαρτίου 2018

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργάνωσαν σειρά βιωματικών εργαστηρίων (workshops) με θέμα την ανάπτυξη της νεανικής φωνής και του χορωδιακού ήχου. Για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων προσκλήθηκαν οι εγνωσμένου κύρους και διεθνούς φήμης μαέστροι και παιδαγωγοί με ειδίκευση στη Φωνητική Μουσική Εκπαίδευση, Basilio Astulez και Zimfira Poloz.

Tα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Πέμπτη 8 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό και στο Λύκειο Λατσιών στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ως ακολούθως:
  • Παρακολούθηση εργαστηρίων με μαθητές για εκπαιδευτικούς Μουσικών Σχολείων, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, όλων των βαθμίδων και τομέων της μουσικής εκπαίδευσης την Πέμπτη 8 Μαρτίου
  • Παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Επιθεωρητή μόνο για καθηγητές/τριες Μέσης Εκπαίδευσης την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό και Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Λύκειο Λατσιών στη Λευκωσίαa
  • Παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς Μουσικών Σχολείων, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, όλων των βαθμίδων και τομέων της μουσικής εκπαίδευσης το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Λύκειο Λατσιών στη Λευκωσία
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιμορφωτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του τετραετούς στόχου 2016-2020 για την ανάπτυξη του τραγουδιού και της χορωδιακής μουσικής, δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες στρατηγικές διδασκαλίας και διαδικασίες μάθησης που διέπουν το μάθημα της μουσικής.

ΘέμαΑρχείο
Μουσικό υλικό - Παρτιτούρες
Βιβλιογραφικό υλικό
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
Βιογραφικό Εκπαιδευτών Εργαστηρίου

Χορωδιακή Παρέλαση 2018 στη Λευκωσία

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 μικροί και μεγάλοι ένωσαν τις φωνές τους γεμίζοντας τους δρόμους στο κέντρο της Λευκωσίας με αγαπημένα τραγούδια. Στο πλαίσιο της Μέρας Τραγουδιού που γιορτάστηκε για δεύτερη χρονιά φέτος, διοργανώθηκε από την Επιθεώρηση Μουσικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και τον Δήμο Λευκωσίας, υπό την εποπτεία της Επιθεωρήτριας Μουσικής Μέσης Εκπαίδευσης Γεωργίας Νεοφύτου, η πιο μεγάλη Χορωδιακή Παρέλαση που έγινε ποτέ στη Λευκωσία. Πάνω από τριάντα χορωδίες με πάνω από 1000 χορωδούς από Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, Ωδεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς τραγούδησαν κατά μήκος των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια από μουσικές του κόσμου, ενθουσιάζοντας το κοινό που παρακολούθησε, τραγούδησε και χόρεψε μαζί με τους συμμετέχοντες δημιουργώντας μια πραγματική μουσική πανδαισία στους δρόμους της Λευκωσίας.

Στην τελετή έναρξης στο Δημαρχείο Λευκωσίας απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης τονίζοντας τη σημασία του τραγουδιού και γενικότερα τη διαχρονική αξία της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου, ως ευεργετικού αγαθού αλλά και ως μέσου συλλογικής πολιτιστικής έκφρασης.

Στη Χορωδιακή Παρέλαση συμμετείχαν οι χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων Φανερωμένης και Κωνσταντινουπόλεως, των Γυμνασίων Παλουριώτισσας, Σολέας, Ανθούπολης, Αγίου Βασιλείου, Γερίου, Μακεδονίτισσας, Ακροπόλεως, Δροσιάς Λάρνακας, Ζακακίου, Καθολικής και Α’ Τεχνικής Λεμεσού, των Λυκείων Αποστόλου Βαρνάβα και Παλουριώτισσας, του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού και Μουσικού Λυκείου Πάφου, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Λευκωσίας, η Χορωδία του Ιδιωτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ολύμπιον, η ομάδα Κανταδόρων Λεμεσού, η Χορωδία ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ, η Χορωδία Λέανδρος Σίταρος, η Παιδική Χορωδία Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού, η Χορωδία του Δήμου Αγλαντζιάς, η Χορωδία ΤΕΥ-ΑΤΥΚ, η Χορωδία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Φωνητικό Σύνολο της Ατύς και η Χορωδία του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Δημοτικών Τροχονόμων, του υπεύθυνου Λειτουργού του Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠ, της Επιθεώρησης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΠ, των μελών της οργανωτικής επιτροπής ΥΠΠ και Δήμου Λευκωσίας και πέραν των 40 εθελοντών καθηγητών που φρόντισαν σε κάθε βήμα της διαδρομής για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η Μέρα Τραγουδιού συνεχίστηκε με απογευματινό πρόγραμμα στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (μπροστά από το Γυμνάσιο Φανερωμένης) όπου εμφανίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως η Ομάδα Έκφρασης της Σχολής Κωφών, το σχολικό ροκ συγκρότημα ‘Άθλιες Σφήκες’ (με μαθητές του Λυκείου Απ. Βαρνάβα), το ‘Φωνητικό Σύνολο της Ατύς’ με τραγούδια από γνωστά μιούζικαλ, το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Λυκείου Πάφου, η Λευκή Στυλιανού με μελωδίες Μάνου Χατζιδάκι, ο βραβευμένος European Dj 2017 Antony P και ο Γιούρι Μελίκοφ, φιναλίστ στο Voice Ελλάδος και το Voice of Russia. Η Μέρα Τραγουδιού 2018, με επίκεντρο τη μεγάλη Χορωδιακή Παρέλαση, έκλεισε με την υπόσχεση να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός στη Λευκωσία με ακόμη περισσότερα χορωδιακά σύνολα από όλη την Κύπρο.

Τραγουδούμε για την Πόλη μας, Τραγουδούμε, επειδή η Φωνή είναι ο καθρέφτης της ψυχής.